Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad ska ingående temperatur vara på fjärrvärme?

Jag har fjärrvärme och den ingående tempen är sällan mer än 60 grader, oftast mindre. Är det ok?

Kommentarer

 • Hej,

  När fjärrvärmevattnet lämnar våra pannor har det en temperatur på minst 90 grader. Bor du långt från pannorna så hinner vattnet kallna på vägen om flödet inte är så stort.

  På vintern när du använder både värme och varmvatten får fjärrvärmen en högre temperatur hos dig, dels för att du använder mer värme och att vi eldar upp vattnet till en högre temperatur, ca 115 grader. På sommaren när du bara använder fjärrvärmen till att värma varmvattnet räcker det med 60 grader.

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänlig hälsning

  Emil Kundservice
 • Jag bor i Kisa och har väl inte så långt till er panna här. Som jag sa - tempen är aldrig över 60 grader. knappast på vintern heller. Verkar vara något galet tycker jag.

 • Hej,

  Jag hjälper dig gärna med detta. Jag ber dig då ringa till vår kundservice för att lägga en felanmälan. Du kommer då att bli uppringd av en av våra fjärrvärmetekniker som kan guida/ komma ut till dig för att lösa problematiken.

  Må så gott!

  Med vänlig hälsning

  Emil Kundservice
 • -En översyn av fjärrvärme nätet kan väl förläggas till en varmare årstid, då det inte är minus grader ute? Det blir väldigt utkylt i huset, pga. kallras etc.

  -Med vilken ersättning kommer ni att ge berörda kunder som drabbas av detta avbrott?
  Detta medför ju en högre uppvärmning för oss kunder, när det kalla systemet skall värmas upp igen?

  -Finns det något som vi kunder skall tänka/titta på, förrutom att känna på elementen?

 • Hej,

  Vi gör planerade stopp på fjärrvärmenätet för underhåll under den varma årstiden.
  Men ibland måste vi även stänga av när det är kallt, då blir det korta avbrott, för att reparera något.

  Vi ger generellt ingen ersättning för kortare avbrott, för den extra energi som går åt att värma upp huset igen, har man ju sparat när det var avstängt.
  Skulle det bli längre avbrott och olägenhet för dig som kund, så hjälper vi till med temporära värmekällor t.ex. värmefläktar.

  Elementen behöver inte vara varma för att det skall vara skönt inne, fungerar termostaterna som dom ska, så stänger dom när rumstemperaturen är uppnådd. T.ex. om det är mycket folk i ett rum eller bak och matlagning i köket påverkar det temperaturen och termostaterna stänger då av sig.
  Däremot är en termometer som mäter inomhustemperaturen bra att ha som referens.

  Återkom gärna om du har fler frågor.

  Med vänlig hälsning

  Emil Kundservice
 • Hej!

  Ni skriver, 9/12, att det räcker med en framledningstemo om 60 grader C på sommaren. Räcker det till att köra legionellaspolningar? Jag antar att det även är lokaler anslutna i ert nät, som kör legionellaspolningar med jämna intervaller sommartid.
  Carl-Henrik Johansson
 • Hej Carl-Henrik!

  Vilken intressant fråga!

  Det här är ingenting som vi har hand om, utan vi går efter Boverkets regler. Det är även från dom jag har fått den här informationen.

  Legionellabakterierna dör när temperaturen på vattnet är över 50°C, det tar då ca 5-10 timmar för 90% att dö. Om temperaturen är 60°C eller över så tar det ca 10 minuter och om det är över 70°C tar det 10 sekunder för 90% av bakterierna att dö.
  Så om du har en inkommande temperatur på 60°C, så är det helt okej temperatur för att utföra en legionellaspolning.

  Om du vill läsa mer, så kan du gå in på Boverkets hemsida. https://www.boverket.se/sv/byggande/halsa-och-inomhusmiljo/legionella-och-dricksvatten/

  Hoppas det här var svar på din fråga!

  Med vänliga hälsningar,
  Nina Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.