Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vad är ok att slänga i soptunnan om du är boende i Linköping?

Bor i villa och har grön soptunna som töms var fjortonde dag. Är det ok att där slänga hushållets plastpåsar (som jag samlat hushållssopor i), papperspåsar och kartonger som jag köpt mat i, mjölkförpackningar och konservburkar i soptunnan?

Kommentarer

 • Hej,

  Det är ok att slänga olika typer av avfall i hushållssoporna. Detta återvinns och blir till fjärrvärme.
  Det man inte får slänga är sådant som klassas som farligt avfall (ex. färgburkar).
  Det är dock bra att sortera papperspåsar, förpackningar, metall mm då dessa återvinns.

  Gå gärna in på vår hemsida och läs mer om hur du kan sortera.

  Vänligen

 • Tack för svar!

  Att jag frågar beror just på att jag studerat den detaljerade listan du hänvisar till och fått lite myror i huvudet. Där är Hushållssopor markerade med bokstaven H.
  Det är t.ex. inte ”Påse, plast” (P – ska tydligen särsorteras som Platsförpackningar), ”Kartongförpackningar” och ”Mjölkpaket” (Pa – ska tydligen särsorteras som Pappersförpackningar) och ”Konservburk” (M – ska tydligen särsorteras som ”Metallförpackningar”).

  Att sådant som klassas som ”farligt avfall” inte ska slängas i soptunnan känns självklart men hur är det egentligen med de kategorier jag räknar upp. Hur mycket bättre för miljön är det att jag tar bilen till miljöstationen och särsorterar? Hur stort problem är det för er att hantera kategorierna enligt ovan som hushållsavfall och återvinna dem till fjärrvärme?

  Vänligen
  Nisse Bromée

 • Om du inte vill sortera ut förpackningar så får du slänga dem i ditt kärl för hushållsavfall. Dock måste allting du slänger vara förpackat i påsar knutna med dubbelknut. Löst avfall får med andra ord inte slängas i kärlet.
  Ditt avfall du då slänger i kärlet blir då till fjärrvärme och elektricitet.

  Vänligen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.