Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur vet jag att utegivare till min fjärrvärmecentral fungerar?

Hej!

Hur tar man på snabbaste sätt reda på om utegivaren (till fjärrvärmesystemet) för temperaturen utomhus fungerar?
Vad blir effekten ifall utegivaren inte fungerar? Kan man hantera detta temporärt, innan lagning, på något sätt manuellt?
Är det möjligt att laga sladden på utegivaren ifall den har gått av, dvs kan man skarva ihop den igen?
Märket på utegivaren är Dafoss.

Med vänlig hälsning
Jonny

Kommentarer

 • Hej Jonny

  För att kolla att alla givare (ute och framledning till element) är i kontakt med reglercentralen (RC) kan man sätta driftlägesvredet för hand. Då ska röda dioden blinka två gånger för att visa att bägge givarna är i kontakt med RC.
  Givaren är en pt1000, vilket betyder att vid 0 grader utetemperatur visar givaren 1000 ohm. Vid förändring av temperaturen med 1 grad ändras ohm talet med 3,9 ohm,
  dvs vid +10 grader är ohm talet 1039 Ohm.

  Kabeln går att skarva ihop, säkerställ bara att färgerna i kabeln stämmer överens i givare och RC.

  Vänliga hälsningar

  Emil Kundservice
 • Stöter på detta begrepp Utegivare som ju är självförklarande men min kunskap om jag har en sådan är noll.
  Hur hittar jag denna om jag nu har någon. Var bör den rimligen sitta?
  Har fjärrvärme via en undercentral i samfälligheten.
  /Kalle
 • Hej Kalle,

  Tack för din fråga!
  Ingen fara, man kan inte hålla koll på allt. Jag har nu pratat med fjärrvärmeavdelningen och de meddelar att den ska sitta på norrsidan av ditt hus för att inte få kontakt med solen.

  Om det dyker upp fler frågor och funderingar angående detta, är du välkommen att ta kontakt med Olav Bergström som är duktig på fjärrvärmefrågor.

  Önskar dig en fin dag!

  Med vänliga hälsningar
  Madeleine Kundservice
 • Hej!
  Vi hade inte förväntad värmenivå ut till något element i morse. Har en anläggning, Alva Laval (Cetetherm U21 eller U31 typ!), från 2003. Analoga mätaren ut till elementen låg på knappt 40 grader, vilket känns lite idag. Ändrade lite snabbt manuellt på reglercentralen, men det "knäppte" inte till eller rörde sig på styrventilen som det brukar göra. Gav det dock inte så mycket tid, men det brukar hända direkt om/när jag har höjt på reglercentralen.
  Kan man göra någon koll på det här själv? Kan man kolla att utegivaren fungerar exempelvis?
  //Göran
 • Hej Göran,

  Jag har tagit din fråga vidare.
  Vi återkommer till dig med svar.
  Med vänlig hälsning,
  Emil Kundservice
 • Hej igen Göran,

  Nu har jag fått följande svar till dig:

  Troligtvis är det ventilen (Danfoss VS2) på värmen som fastnat. Då är ställdonet är helt öppet men ventilen följer inte med.
  För att kontrollera givarna ställer du regulatorn på hand, då blinkar den röda lampan under locket på vänster sida två gånger om den har kontakt med ute och framledningsgivaren.

  Testa gärna detta. Om det fortfarande in fungerar är du välkommen att höra av dig till oss på nummer: 0771-252627 så ska vi hjälpa dig med detta.

  Må så gott!

  Med vänlig hälsning,
  Emil Kundservice
 • Hej!
  Jag flyttade till nytt hus som värmde med fjärrvärme Cetetherm Mini AL57 IS, Jag har just nu bara 18 grader hemma medan ute temperature 10 grader, jag mitt färrvärme system , Jag vågar inte rör systemmet och jag märke att elementen är kalla och jag undersökte som de fanns luft i de men de fanns inget.
  mvh

 • Hej Housam,

  Vi hjälper dig gärna med detta. Jag rekommenderar dig att ringa till oss för att få prata med en expert inom detta. Det går även bra att maila till oss med dina uppgifter för att bli uppringd av en tekniker inom fjärrvärme.

  Du når oss på nummer: 0771-252627.

  Med vänliga hälsningar
  Madeleine Kundservice
 • Hej!
  Jag har fjärrvärme sedan början på 2000 med av installerad värmeväxlare Cetetherm men har ett tag haft problem med att få varmt i huset. Först har jag micklat med termostaterna och sedan också vridit upp ett vred som går från - 6 till +8 på styrsystemet i värmeväxlaren. Nu har jag förstått, om jag har fattat rätt, att det vredet som jag  har vridit på justerar känsligheten mot förändringar i utetemperaturen och att det vredet under/bakom termostaten (jag har Danfoss termostat), som jag lite slumpvis har ställt på olika värden, reglerar flödet i elementet. Förtvivlat undrar jag nu hur jag skall gå till väga för att ställa in elementen så jag får värme på alla och varmt i huset. Temperaturen in från fjärrvärmen är 80 grader men efter värmeväxlaren ut till elementen är det bara 60 grader, är det normalt?
  Bjorn Wasell
 • Hej Björn,

  För att få den bästa möjliga hjälpen av vår ansvariga personal på området, rekommenderar vi dig att kontakta oss.

  Du når oss på nummer 0771-252627.
  Du kan även kontakta oss på kundservice@tekniskaverken.se, där du formulerar ärendet precis som ovan och kompletterar med dina kunduppgifter och kontaktuppgifter.

  Med vänliga hälsningar,
  Emil Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.