Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Slaktrester efter vilda djur?

I Linköpings kommun finns något tusental jägare. Det vanligaste är att man tömmer sitt byte på inälvor och blod där man skjutit villebrådet, dvs i skogen på sin jaktmark. Alla jaktlag har inte tillgång till slakteri eller annan lokal som är lämplig/möjlig för slakt. Man tar därför ofta hem sitt byte för att flå och stycka hemma. Då uppstår en avfall såsom hudar, ben och andra delar av djuret som inte blir mat.
Ofta har man ett bra stycke att åka till jaktmarken så besväret att ta avfallet tillbaka dit för att låta det gå ”åter till naturen” är oftast synnerligen opraktiskt och till och med ohygieniskt.

Var kan man lämna det slaktavfallet?

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för din fråga!

  Jag förstår att det kan vara knepigt att bli av med slaktavfallet och har hört mig för med vår avfallsavdelning. Jag fick till svar att det enda sättet att bli av med slaktavfallet är att ta det tillbaka till jaktmarkerna.

  Med vänlig hälsning
 • Då har Tekniska Verken lite att jobba på när det gäller service och goodwill gentemot vissa kunder.
 • Hej,

  För de allra flesta som ägnar sig åt jakt är det ett fritidsintresse.
  Om man som jägare upplever att det blir för stor mängd avfall kanske man tillsammans med sitt jaktlag behöver se över sina egna möjligheter till slakt eller styckning närmare sin jaktmark.

  Jordbruksverket skriver till exempel att det inte finns några krav i de bestämmelser som reglerar animaliska biprodukter om att döda vilda djur eller slaktbiprodukter från djur i samband med jakt av vilda djur ska samlas in för destruktion. Ränta, det vill säga inälvor, och andra slaktbiprodukter som uppstår vid jakten får du alltså lämna kvar ute i skogen.
  Du kan läsa mer på jordbruksverkets hemsida.

  Vi på Tekniska verken kan däremot inte vara mer behjälpliga i detta ärende.

  Med vänlig hälsning,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.