Till senaste kommentaren

Rening av läkemedelsrester i avloppsvattnet

Läste artikeln om oxon-användning vid rening av läkemedelsrester vid Nykvarn. Man skriver att 90% kan tas bort med den metoden. Vad innehåller de resterande 10%, vilka/ vilken typ av läkemedel klarar oxonet eller efterföljande processer inte av? Alla andra reningsverk i Östergötland, använder inte oxon, eller? Hur stor andel av Östergötlands befolknings får sitt vatten renat med oxon?
/Pernilla N
pernilla norberg

Kommentarer

 • Hej Pernilla,
  Tack för din fråga!

  Jag har skickat vidare din fråga till vårt vattenlaboratorium och vi kommer svara på din fråga så fort som möjligt. Då det är semestertider så kan svaret dröja lite extra tid.

  Om du är intresserad av vår vattenreningsprocess så skulle jag rekommendera att åka på studiebesök tillsammans med en grupp vänner eller kollegor! Intresseanmälan gör du här.

  Hoppas att du får en härlig helg!

  Med vänlig hälsning,
  Beatrice Kundservice
 • Hej Pernilla,
  Här kommer vårt svar på din fråga!

  Det stämmer att vi använder ozon för att bryta läkemedelsrester på Nykvarnsverket. Läkemedelssubstanser är mer eller mindre svårnedbrytbara. De behöver vara stabila för att inte börja brytas ner i mag- tarmkanalen innan läkemedlet når fram till sitt mål. De olika läkemedlen skiljer sig åt i struktur, beroende på dess funktion. Det innebär också att de skiljer sig åt i hur svårnedbrytbara de är.

  Den reduktion som vi har angett är en medelreduktion av läkemedelssubstanserna. Så en del ämnen reduceras bättre och en del sämre än medelreduktionen på 90 %.

  I vår bedömning så har vi använt samma modell för miljöriskbedömning, som man hittar under miljöinformation på fass.se. Där kan man hitta information om vid vilka koncentrationer det är riskfritt för vattenlevande organismer i recipienten.

  Det är många reningsverk som står i startgroparna, men än så länge så är det bara Linköping som har byggt en fullskalig läkemedelsrening i Östergötland. I fjol så var 152 600 av Linköpings invånare anslutna till Nykvarnsverket. Totalt i Östergötland är det ca 470 000 invånare. Så ca 1/3 av Östergötlands befolkning får sitt avloppsvatten renat med ozon.

  Hoppas att du får en härlig dag!

  Med vänlig hälsning,
  Beatrice Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.