Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför är det olika elnätskostnader?

Hej,
hur kommer det sig att det är mer än dubbelt så dyrt att ha exempelvis ett 50A abonnemang i Katrineholm jämfört med Linköping?

Mvh

Mårten Medbo

Kommentarer

 • Hej Mårten

  Elnätsverksamheten i Sverige har för varje ort ett elnätsföretag som har ensamrätten att distribuera elen till kunderna inom det området. Elnätsverksamhet bedrivs alltså som monopol.

  Nätavgifterna från kunderna ska täcka företagens kostnader och alla kunder betalar en avgift för att vara ansluten till nätet, nätavgift. Nätavgifterna skiljer sig mellan olika företag. Skillnaden beror bland annat på var i landet kunden bor och om det är distribution i tätort eller glesbygd. Flera andra parametrar som ledningslängd, geografi och markförhållanden är av stor betydelse för vad det kostar att driva elnätet. Den främsta orsaken till varför priserna skiljer mellan olika nätbolag är avståndet mellan varje kund. Ju glesare elnät desto högre blir avgiften.

  Alltså: främst beror skillnaden i kostnader mellan Katrineholmsnätet och Linköpingsnätet på att i Linköping är det ca 50 m ledning per kund medan det i Katrineholm är det dubbla, ca 100 m ledning per kund.

  Om du har några fler frågor kan du kontakta Ann Samuelsson på Elnät. Du når henne på nummer 013 - 20 83 61.

  Ha en trevlig dag!

  Med vänliga hälsningar,
  Nina Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.