Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur fungerar er lakvattensdamm?

Hej! Vi är ett par studenter från miljövetarprogrammet som fick tillstånd att ta prover på er lakvattensdamm. Har dock ett par följdfrågor på detta. Är det enbart regnvatten i er lakvattensdamm eller har ni även ett flöde från stångån? Vi såg även att en viss del i lakvattendammen hade väldigt mycket skum och undrade vad detta var för process, vad dess syfte var? Mvh Richard

Kommentarer

 • Hej Richard!

  Jag behöver ta dina frågor vidare och får be att återkomma så fort jag fått svar på dem.

  Med vänliga hälsningar,
  Madeleine Kundservice
 • Hej igen Rickard!

  Nu har jag fått lite svar på dina frågor. Vattnet i dammarna är lakvatten från Gärstad avfallsanläggning, det vill säga regn- och processvatten som på något sätt varit i kontakt med avfall inne på anläggningen. Dammarna har ingen hydraulisk kontakt med omgivande vatten, därmed sker inte något in- eller utflöde från Mörlösadiket/Stångån. Efter dammarna pumpas vattnet till en våtmak som är det sista behandlingssteget innan det släpps till recipient (Kallerstaddiket/Stångån).

  Skummet bildas vid ytluftarna vi har i dammarna och orsaken till det vet vi inte riktigt. Det är alltså inget medvetet processteg med kan ha positiv effekt på vattenreningen. Det är dock inget vi undersökt närmare.

  Med vänliga hälsningar,
  Madeleine Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.