Till senaste kommentaren

Intresseanmälan för att starta ett projekt

Projektbeskrivning
De senaste dagarna har vi fått följa Norrköpings lyckade projekt angående äpplen på kommunal mark i medierna (SVTÖst). Jag vet inte om en liknande inventering ska göras i Linköpings kommun men jag har en idé om hur man skulle kunna ta hand om äppelsvinnet som ligger i drivor på återvinningsstationerna och i soptunnor just nu. Problemet med att äpplena hamnar i soptunnor borde intressera Tekniska Verken då jag fick lära mig av en ingenjör, anställd på Tekniska Verken, att de orsakar driftstopp i sophanteringskedjan eftersom de sätter igen maskiner. Hur kostsamma dessa driftstopp är vet jag inte men han uttryckte sig som att detta var ett stort problem.
Min idé är att Tekniska verken aktivt ska samla in äpplen på upphämtningsställen i villakvarteren alternativt projektanställa arbetssökande under en period för att plocka ner äpplen på plats– kanske skulle båda alternativen behövas då så mycket kastas i tunnor idag alternativt ruttnar bort.
Om frukten kan komma skolor, äldreboende, Tappra barn etc till gagn kanske befolkningen i Linköping gärna skänker de äpplen de inte behöver istället för att frukten ruttnar bort.
Win-win – läs artiklarna nedan för information.
Läs mer om Äpplets Dag och andra artiklar kring äpplen
Nu får Äpplet en egen dag (DN). 
Enormt matsvinn - så många ton äpplen ruttnar bort (DN).
Strängnäs skolbarn får gratis frukt efter upprop på sociala medier (DN).
Mvh

Ann Eriksson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ann,
  Tack för ditt förslag! Det är jättebra att vi får sådant här då det finns så många bra idéer och initiativ.

  Fallfrukt använder vi till att göra biogas, som används till bränsle åt bland annat personbilar, bussar och lastbilar. Så mycket av fallfrukten kommer redan till nytta och ruttnar inte bara bort, utan blir en resurs för att producera förnybart bränsle.

  För några veckor sedan gjorde vi ett inlägg om just det här, där vi även tipsade om att göra mos, paj eller lämna frukten till ett lokalt musteri. Det går även att ställa ut en korg med frukt och låta andra ta del av skörden.

  Jag har tagit vidare din idé till en kollega som sitter med just sådant här.

  Hoppas att du får en härlig höst med inspiration och många bra idéer!
  Med Vänlig Hälsning,
  Beatrice Kundservice

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.