Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Tänker ni införa fastighetsnära insamling?

Hej!

Jag bor idag i Jönköpings kommun och har där så kallad fastighetsnära insamling. D.v.s. att jag i direktanslutning till min villa kan sortera ut förpackningar, matavfall m.m. direkt i sopkärlet, som sopbilen tömmer varannan vecka. Det fungerar utmärkt!

Jag står dock i begrepp att flytta till Ljungsbro och inser att ni inte erbjuder denna typ av service. Jag vill därför gärna veta om det är något som ni överväger att införa? Att återgå till sortering i källaren och transport till återvinningsstation, känns onekligen som ett stort steg bakåt i utvecklingen.

Vänligen, Sofie

Kommentarer

 • Hej Sofie

  Insamling av förpackningar och tidningar är än så länge ett ansvar för producenterna och inte kommunerna. Trots det har vissa kommuner valt att införa sådan insamling. Nuvarande regering har ambitionen att lägga ansvaret för insamlingen på kommunerna men slutgiltigt beslut är inte fattat. I Linköping avvaktar vi detta besked som väntas komma i höst och tar sedan ställning hur insamlingen ska utformas om det blir vårt ansvar.

  När det gäller flerfamiljshus i Linköping har de flesta fastighetsägare valt att införa och själva bekosta fastighetsnära insamling för att förbättra servicen för sina hyresgäster.
  Vi jobbar med frågan och följer utvecklingen men tillsvidare är det återvinningsstationer som gäller för villorna i Linköping.

  Vänliga hälsningar

 • Tack för snabbt svar. Jag trodde faktiskt att ni i Linköping skulle vara mer framåt, men men. Titta gärna på Jönköpings lösning. Hos oss har den fungerat utmärkt.

  Betyder ert svar att t.o.m. matavfall ska läggas i soppåsen? Om jag inte väljer egen kompostering vill säga.

  Trevlig helg!

 • Hej,

  Tack för tipset, det ska vi titta närmare på.

  Gällande matavfall så har vi i Linköping infört Gröna Påsen vilket innebär att allt matavfall man slänger i den återvinns och blir till biogas.
  Till gröna påsen finns en behållare som vi tillhandahåller, påsen slängs i samma kärl som hushållssoporna och sorteras sedan i vår optiska sortering.

  Här kan du läsa mer om Gröna Påsen.

  Med vänliga hälsningar,

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.